Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

27/1 Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

 Με αφορμή τη σημερινή μέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, επέλεξα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα προτείνοντας δύο βιβλία. Το πρώτο είναι « Το Παιδί του Νώε».  
Από την πρώτη σελίδα μεταφερόμαστε  στο Βέλγιο του 1942. Ο επτάχρονος Ζοζέφ είναι ο μοναχογιός μιας εβραϊκής οικογένειας που προσπαθεί να αποφύγει τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των Ναζί. Για να τον σώσουν, τον παραδίδουν στον πατέρα Πονς, έναν ιερέα της επαρχίας- έναν «δίκαιο των εθνών»-, που πασχίζει να σώσει μικρά παιδία από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Το οικοτροφείο του ιερέα που στεγάζει τον Ζοζέφ μαζί με πολλά άλλα εβραιόπουλα, μετατρέπεται σε πραγματική κιβωτό, καθώς ο μικρός ανακαλύπτει πως ο πατήρ Πονς, σαν νέος Νώε, επιδίδεται σε μια κρυφή δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διάσωση ενός πολιτισμού απειλούμενου με εξαφάνιση.  
 Ο συγγραφέας, ο Έρικ Εμανουέλ- Σμιτ είναι από τους πιο γνωστούς Γάλλους συγγραφείς. Έργα του έχουν παιχτεί σε σκηνές τουλάχιστον 30 χωρών. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όπερα.
Το δεύτερο βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Είναι γραμμένο στα γαλλικά και φέρει τον τίτλο «Elle sappelait Sarah». Εγώ το διάβασα στα αγγλικά με τον τίτλο «Sarahs  Key». Το βιβλίο περιγράφει τις ζωές μιας γυναίκας και ενός κοριτσιού που είναι γραφτό να μπλεχτούν μεταξύ τους.
Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1942, η 10χρονη Σάρα και οι γονείς της συλλαμβάνονται από τη γαλλική αστυνομία καθώς λαμβάνουν χώρα ομαδικές συλλήψεις εβραϊκών οικογενειών, μες στη μέση της νύχτας. Καθώς η Σάρα βρίσκεται σε απόγνωση για το πώς θα προστατέψει το μικρότερο αδερφό της, τον κλειδώνει μέσα σε μια ντουλάπα- το μυστικό τους καταφύγιο στα παιχνίδια- και του υπόσχεται να επιστρέψει να τον πάρει μόλις ελευθερωθούν. Εξήντα χρόνια μετά, η ιστορία της Σάρας μπλέκεται με αυτήν της Τζούλιας Ζαρμόντ, μιας Αμερικανίδας δημοσιογράφου που δουλεύει πάνω στο θέμα των ομαδικών συλλήψεων εκείνη τη νύχτα του Ιουλίου. Μέσα στην έρευνά της, η Τζούλια ανακαλύπτει μια αλυσίδα από στοιχεία που την οδηγούν στη Σάρα, αλλά και σε ερωτήματα πάνω στο δικό της ρομαντικό μέλλον.
   Το βιβλίο έχει γραφτεί από την αγγλικής, γαλλικής και ρωσικής καταγωγής συγγραφέα, Τατιάνα Ντε Ροσνέ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις Αμερικανικές εκδόσεις St Martins Press ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και στο σινεμά με τον τίτλο « Elle sappelait  Sarah»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου