Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Αρχιμηνιά Πρωτομαγιά!

Α, σήμερα είναι 1η Μαΐου, Πρωτομαγιά! Αργία ή απεργία, όπως προτιμάτε. Γιορτή της άνοιξης ή μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών. Ή και τα δύο. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία, για να δούμε από πού προέρχεται η κάθε εκδοχή του γιορταστικού χαρακτήρα της μέρας.

1) Γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών.
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές γιορτές του παρελθόντος. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης, μόνο όμως για τις περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου.

Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς είχαν την τιμητική τους στην παγανιστική Ευρώπη με γιορτές όπως το κελτικό Μπελτέιν και την αφιερωμένη στο διάβολο γιορτή της Νύχτας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Με τη διάδοση και την εδραίωση του Χριστιανισμού όμως  πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Παρόλα αυτά πολλά από τα αρχαία εκείνα έθιμα επιβιώνουν ακόμα, όπως το πιάσιμο του Μάη, το πλέξιμο στεφανιών και οι χοροί γύρω από γαϊτανάκια.
[Πηγή:  el.wikipedia.org/wiki/ ]

2) Εργατική Πρωτομαγιά-Απεργία και όχι αργία
 
Για να δούμε πότε και γιατί καθιερώθηκε η 1η Μαΐου ως μέρα των εργατών θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω, και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 19ου αιώνα στι Σικάγο της Αμερικής. Εκείνη την εποχή, οι εργάτες , οι οποίοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσής τους (υπερεκμεταλλεύονταν, δούλευαν έως και 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς αργίες, έπαιρναν μισθούς πείνας, ζούσαν πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 29 χρόνια) προχώρησαν σε κινητοποίησεις.

Έτσι, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιών την 1η Μαΐου 1886 με αίτημα το οκτάωρο. Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή με δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας.
Σκοτώθηκαν τέσσερις απεργοί και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου.
Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ άλλοι έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα.


[Πηγή: www.sansimera.gr / Βιβλίο Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου, εκδόσεις: ΟΕΔΒ] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου