Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Το φεγγάρι είναι κόκκινο


Το φεγγάρι του Αυγούστου ανατέλλει κατακόκκινο. Είναι η πανσέληνος. Δεν με πετυχαίνει σε καμία γραφική παραλία, σε παραθαλάσσιο μπαράκι με χαλαρή μουσικη ή σε συναυλια κάποιου μικρού χωριού αφιερωμένη στην αυγουστιάτικη πανσεληνο. Με πετυχαίνει στο ΚΤΕΛ.

Το φεγγάρι ειναι κόκκινο, όπως και ο ουρανός που εχει βαφτεί μωβ κ πορτοκαλής κ μπλε σκούρος και διάφανο γαλάζιο τη στιγμή της δύσης.

Το φεγγάρι ειναι κοκκινο και το λεωφορείο σιωπηλό. Ο καθένας σκυμμένος στα κινητά του, στα
ταμπλετ, στα βιβλια. Κανεις δεν κοιτάει το φεγγάρακι που μας ακολουθεί απο ψηλά.
Το φεγγάρι ειναι κοκκινο και μοιαζει να εχει ματια, μύτη και στόμα. Ανεβαίνει ολοφωτεινο στον ουρανό που αρχίζει και σκοτεινιάζει.
Το φεγγάρι ειναι κοκκινο και το κοιτώ απο το παράθυρο. Μας ακολουθεί απο ψηλά σαν να μας κοιτάει. Το κοιτάω στα ματια και με κοιτάζει κι αυτο. Χάνεται πίσω απο βουνά, αλλάζει πλευρά όπως στρίβει ο δρόμος και στο τελος επανεμφανιζεται στο παράθυρο μου.

Το φεγγάρι ειναι ασήμενιο και ο ουρανός καταμαυρος. Οι δρόμοι, οι ελιές, εμεις, ολα βαφονται ασημενια και η θάλασσα μοιαζει με ονειρικό, μαγεμένο τοπίο.  Κ εγω βάζω μουσικη. Και κατω απο το φεγγάρι, αναμεσα στους στύλους της ΔΕΗ που περνούν απο μπροστά μου με σταθερή ταχύτητα, προβάλλονται μπροστά μου οι εικόνες των τραγουδιών που παίζουν στα αυτιά μου: άλογα, βουνά και πελαγα, ο Μιλτος Πασχαλιδης να οδηγεί κρατώντας το τιμόνι σταθερό, ο Λουκιανος που ονειρεύεται ενα πάρτυ και η Αφροδίτη Μανου που ακούει δυνατά τζαζ-ροκ.

Το φεγγάρι χάθηκε, το κάλυψαν τα φώτα της πόλης. Το φεγγάρι πηγε κι έπεσε στο ποτάμι το βαθύ. Αυτο των λεωφόρων, των πολυκατοικιών και της φασαριας.

Το φεγγάρι ειναι ενας φωτεινός φάρος πανω απο ολους και απο ολα. Κι αν τύχει και το κοιτάξει κανεις απο το μπαλκόνι του, απο την αυλή του, απο την παραλία ή απο τη σκηνή του, θα δει το ίδιο το φεγγάρακι που με κοιτάει στα ματια. Θα δει εμένα πίσω απο το φεγγάρακι, να το κοιτάω απο το παράθυρο του ΚΤΕΛ και να αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι κοιτάνε αυτο το ίδιο το κοκκινο, αυτο το ίδιο το ασήμενιο φεγγάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου